Zoek
Filters
Close

Haver

woensdag 16 september 2015

Haver

 

Voedingswaarde

Haver is een voedzaam en vezelrijk product. Een haverkorrel wordt door een buitenste vlies (kaf, pel of hul) omgeven die voorafgaande aan verdere verwerking  moet worden verwijderd. De korrel die over blijft heeft een buitenste laag (zemelfractie) die belangrijke voedingsstoffen bevat (vitamines en mineralen en vooral de voedingsvezels) en daarom behouden moet blijven.

Haver bevat een speciaal soort voedingsvezel: de beta-glucanen die inmiddels alom bekend zijn wegens het cholesterolverlagende effect. Een verlaging van het cholesterolgehalte vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Voorwaarde daarvoor is dat je dagelijks minimaal drie gram van deze beta-glucanen uit haver moet binnenkrijgen. Dat staat gelijk aan bijvoorbeeld ruim twee borden havermout per dag (à 40 gram) of één bord met daaraan een eetlepel haverzemelen toegevoegd.

Haver bevat diverse vitaminen en mineralen, zoals kalium, fosfor, magnesium en vitaminen B1 en B5 in aanzienlijke hoeveelheden. In vergelijking met tarwe heeft haver een hoog oliegehalte (oplopend tot 10-15%), voornamelijk opgebouwd uit onverzadigde vetzuren, die ook de kans op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. 

Plaats uw commentaar
Nieuws
Haver - woensdag 16 september 2015
Haver is een voedzaam en vezelrijk product.
lees verder...
Wat is Meergranenbrood - vrijdag 26 juni 2015
Meergranenbrood is brood dat gemaakt is van meerdere graansoorten
lees verder...
top